Podkłady higieniczne

Wrzesień 13th, 2015 -- Opublikowano w kuchnia | Brak komentarzy »

W kuchni zazwyczaj zwracamy uwagę na przygotowanie potraw, zakup odpowiednich składników wysokiej jakości, kupno dobrej jakości garnków, wystrój i funkcjonalność mebli. Z pewnością są to niezwykle ważne rzeczy, w szczególności gdy w kuchni spędzamy całkiem dużo czasu i gotujemy nie mniej. Niestety często zapominamy o higienie. Wydaje się nam, że umycie naczyń w zupełności wystarczy, a bakterie kojarzą nam się głównie z łazienką i muszlą klozetową. Nic bardziej mylnego. Warto zaznaczyć, że w kuchni grzyby i bakterie mają idealne środowisko do rozwoju. Dostęp do pożywienia, podniesiona temperatura i wilgotność to raj dla drobnoustrojów chorobotwórczych.

Podgrzewacze do potraw

Wrzesień 13th, 2015 -- Opublikowano w kuchnia | Brak komentarzy »

Każdy z nas lubi mieć przygotowane jedzenie, tak by mógł zjeść coś ciepłego kiedy przyjdzie z pracy czy szkoły. Gotowanie na zapas jest popularne nie tylko wśród studentów, ale również wśród tych, którzy w tygodniu nie mają najzwyczajniej czasu na przygotowanie sobie posiłków na bieżąco. Odgrzewać jedzenie można na wiele sposobów, jedne są zdrowsze, drugiej mniej. Jedne powodują znaczną utratę walorów smakowych dania inne nie mają większego wpływu. Najpopularniejszym sposobem, a zarazem najszybszym jest wstawienie potrawy do mikrofalówki. Niestety niektóre z kulinarnych propozycji mogą się zeschnąć bądź stracić swoją doskonałą konsystencję. Dotycz

Ucz się na błędach

Wrzesień 13th, 2015 -- Opublikowano w kuchnia | Brak komentarzy »

W kuchni nie zawsze wszystko robimy zgodnie z przepisem i z wagą w ręku. Czasem przyrządzamy danie po swojemu, modyfikując przepis i sposób przygotowania. Nie ma w tym nic dziwnego. Eksperymenty w kuchni pociągały całe pokolenia kucharzy. W końcu to dzięki nim możemy się dziś cieszyć tak dużą rozmaitością potraw. Z tego względu nie warto z nich rezygnować. Oczywiście nie zawsze wszystko pójdzie nam tak jak chcieliśmy, ale powinien to być powód do dalszych prób, stanowić dalszą motywację do działań. Człowiek uczy się na błędach zarówno w życiu jak i w gotowaniu. Raz rozgotowany ryż pomoże nam w doskonaleniu się na drodze uzyskania idealnej konsystencji u